El pantà d'Oliana, en una imatge de 2023

L'estat de la sequera: com veure l'evolució de les reserves d'aigua al minut

Les reserves d'aigua dels embassaments de les conques interiors han passat del 14% al 23% en 2 mesos i s'estan omplint més, però encara és poc per donar la sequera per acabada

RedaccióActualitzat

Les pluges de les últimes setmanes han alleujat la sequera a les conques internes de Catalunya i l'atenció mediàtica s'ha traslladat a altres assumptes, com per exemple la campanya electoral.

Però, malgrat que els embassaments han passat en dos mesos d'estar fregant el 13% a superar el 23%, la majoria amb aportacions dels últims dies, la situació continua sent molt preocupant, i caldrà que caigui molta més aigua perquè deixi de ser-ho.

Per fer una comparativa, en el pitjor moment de la sequera de 2008, les reserves van caure fins al 21% i ara encara hem d'encarar l'estiu.

És el que afirma la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, que aquest dimarts va dir que seria precipitat aixecar les restriccions amb els embassaments encara tan buits i amb l'estiu per arribar.


El govern es planteja sortir de l'emergència

Però com que el llindar per decretar l'estat d'emergència al sistema Ter-Llobregat era el 16%, un cop ha quedat una mica lluny el govern s'està plantejant rebaixar-lo a excepcionalitat.

Això implicaria reduir les restriccions per a més de 6 milions de persones de l'àrea de Barcelona i de Girona, que van entrar en emergència l'1 de febrer.

En tot cas, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha dit aquest dijous que el govern prendrà la decisió la setmana que ve en funció de com estiguin llavors les reserves d'aigua.


La capçalera del Llobregat, amb menys restriccions

De fet, aquest dijous l'Agència Catalana de l'Aigua ja ha rebaixat d'excepcionalitat a alerta l'estat de la sequera a la capçalera del Llobregat, entre altres territoris, publicant una resolució al Diari Oficial de la Generalitat:


Com veure l'evolució de les reserves d'aigua?

Caldrà veure com evoluciona la meteorologia els pròxims dies i si els embassaments, que entre aquest dijous i aquest divendres s'han omplert gairebé un 1%, ja estan més plens.

Hi ha eines i webs que permeten poder fer el seguiment d'aquesta evolució gairebé en temps real: la més senzilla és aquesta pàgina de l'ACA que mostra l'estat general de les reserves d'aigua als embassaments de les conques interiors.

Aquesta altra pàgina, també de l'ACA, mostra l'estat de cada embassament, i els situa sobre el mapa de les conques internes, amb una fitxa per a cadascun que mostra l'evolució dels últims dies.

I l'anomenat Visor de la Sequera permet veure les dades bàsiques del pla de sequera, el mapa de l'estat de cada àrea hidrogràfica i també les fitxes dels municipis amb les restriccions que s'hi apliquen actualment.

Mapa actualitzat de la sequera

Aquest és el mapa de la situació de cada municipi de les conques internes.
 


Els municipis en gris són els que depenen de les conques intercomunitàries. Són rius com l'Ebre o el Segre, que travessen diverses comunitats autònomes. 

Aquestes últimes les gestiona l'Estat, a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut